Werkgeheugen is het vermogen om informatie in je gedachten vast te houden terwijl je tegelijkertijd een andere complexe taak uitvoert en het vervolgens toe te passen. Het helpt ons bij het nemen van gerichte beslissingen, omdat je de relevante informatie kunt vasthouden en erop kunt terugkomen, zelfs terwijl je afgeleid bent door andere taken.
Werkgeheugen speelt een cruciale rol in het dagelijks functioneren van kinderen, zowel op cognitief als sociaal vlak. Voor hoogbegaafde kinderen kan een zwak werkgeheugen extra uitdagingen met zich meebrengen, zoals moeite met automatiseren, het verwerken van prikkels en het vasthouden van focus in drukke omgevingen.
Bij hoogbegaafde kinderen is het werkgeheugen regelmatig onderwerp van gesprek. Hoewel men eerder dacht dat sterke cognitieve vaardigheden automatisch een sterk werkgeheugen betekenen, blijkt dit niet altijd het geval te zijn.
Met de inzet van verschillende materialen en methodieken wordt er gericht gewerkt aan het verbeteren van het werkgeheugen van het kind.