De kinderen komen wekelijks een dagdeel naar de Verrijkingsklas om zowel individueel als samen aan opdrachten te werken. Er wordt in de Verrijkingsklas gewerkt in homogene groepen (leerlingen uit groep 8 vormen bijvoorbeeld samen met andere leerlingen van groep 8 een groep). De begeleider bepaalt na ontvangst van de inschrijving of een leerling geplaatst kan worden in een van de groepen. De groepen worden samengesteld uit maximaal 10 leerlingen.
Hoewel de inhoud van de opdrachten steeds varieert, is een dagdeel altijd volgens eenzelfde structuur opgebouwd:
Vrije keuze (spel-)materialen
Groepsactiviteit
Opdracht
Uitloop/ vrije keuze (spel-)materialen
Tijdens de vrije keuze is er voldoende uitdagend materiaal aanwezig om alleen of samen met anderen aan te werken. Denk aan puzzels, strategie- en denkspellen of constructiemateriaal. Door middel van spel leren kinderen problemen op te lossen, logisch te denken en hun creativiteit te gebruiken.
De gezamenlijke activiteiten in de vrije keuze bieden de mogelijkheid om van elkaar te leren, nieuwe vriendschappen te sluiten en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.
Na de vrije keuze starten we gezamenlijk aan de groepstafel. De invulling van deze groepsactiviteit is niet altijd gekoppeld aan het thema dat die periode centraal staat.
Soms geeft de actualiteit aanleiding voor een groepsgesprek; denk aan keuze voor een middelbare school tot aan gebeurtenissen uit het nieuws. Een andere keer doen de kinderen een creatieve denkopdracht of maken ze een uitdagend puzzelwerkblad. Ook vragen kinderen wel eens of ze hun spreekbeurt of boekbespreking mogen oefenen.
In de Verrijkingsklas werken de kinderen gedurende een aantal weken aan een thema. Sommige opdrachten worden individueel gemaakt, aan andere opdrachten werken de kinderen samen. Bij het samenstellen van deze thematische projecten, is ervoor gekozen zoveel mogelijk verschillende vaardigheden van de leerling aan te spreken. Naast de kennis die de kinderen opdoen, ontwikkelen ze vakoverstijgende vaardigheden zoals planmatig werken, reflecteren op de eigen aanpak, samenwerken, formuleren van duidelijke antwoorden, doorzetten, etc.
Na de evaluatie van de opdrachten is er gelegenheid om aan de slag te gaan met de keuzematerialen die ook tijdens de inloop worden ingezet. Tenslotte worden de kinderen in de klas opgehaald of gaan ze zelfstandig naar huis of school.